Yatak yarası (Bası Yarası) Önlenmesi

Bası yaraları genelde yatağa bağımlı hastalarda ortaya çıkar. Vücudun aynı pozisyonda uzun süre kalması sonucu baskı altında kalan bölgede kan dolaşımının aksaması bu yaraların başlıca nedenidir. Kan dolaşımının aksaması sonucu doku ölümü gerçekleşir. Başlangıçta sadece hafif renk değişikliği olarak ortaya çıkan bu hastalık basının devam etmesi ile kötüleşir. İlk önce cildin bütünlüğü bozulur ve deri soyulur. Daha sonra hücre ölümleri meydana gelir ve cilt rengi beyaza dönüşür. Çok ciddi tıbbi sonuçlar doğurabilecek kadar kötüleşebilen bası yarası hastalığının 4 evresi vardır.

Birinci Evre yatak yarasında cildin rengi ve dokusu değişmiş fakat bütünlüğü bozulmamıştır. Cildin üzerindeki basıç kaldırılsa bile normale dönmesi yirmi dakikadan daha fazla sürer. Basınç kaldırılırsa iyileşme sağlanır.

İkinci Evrede ciltte yüzeysel kayıplar başlamıştır. Ayrıca şişlikler ve beraberinde ağrı da olabilir. Baskının kaldırılmasıyla, yatak yarası nispeten kısa bir sürede iyileşir.

Üçüncü evrede cildin üzerinde derin bir çukur vardır. Doku kaybı artık ilerlemiştir. Enfeksiyon kapma riski fazlalaşmıştır. Yaranın içerisinde doku ölümü ilerlediği için ağrı kalkmış, sinir lifleri ölmüştür. Akıntı veya kötü koku genelde enfeksiyonun belirtisidir. Baskının kaldırılmasına ve tedaviye rağmen iyileşmesi aylar sürer.

Dördüncü Evrede ciltten kemiğe kadar tüm dokular hasar görmüş veya ölmüştür. Baskının giderilmesine rağmen tedavi çok zahmetli ve çok uzun sürelidir.

Dekübitin (Yatak Yarası) Önlenmesi :

Dekübit ülserinin önlenmesi genelde hasta ağırlığının dengeli bir şekilde dağıtılması ile gerçekleşir. Dokuların kanla beslenebilmeleri için hasta düzenli olarak döndürülmeli, ağırlığın tek bölgeye binmemesine dikkat edilmelidir. Hastanın olabildiğince sık ayağa kaldırılması veya hareket ettirilerek doşalımının artırılması yararlı olacaktır. Yara oluşumunu artıracak şekilde cildin nemden arındırılması önemlidir. Vücudun bası altında kalan bölgelerine ağırlığı daha fazla yüzeye yayacak jelli, sulu, havalı veya Tempur melzemelesinden üretilmiş desteklerin koyulması gerekmektedir. Ayrıca yatak olarak Tempur malzemesinden üretilmiş şiltelerin veya hasta yataklarının kullanılması hasta ağırlığının tüm vücuda yayılmasını sağladığı için çok etkilidir.